17.09.2022

Gimnaziul Limbenii Noi, raionul Glodeni, a găzduit în data de 16 septembrie 2022, lecția publică cu genericul ,,Toxicanți chimici în produsele alimentare: pericol și securitate”, ținută de doamna Galina Curicheru, drd., asist. univ., tânără cercetătoare de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

 La eveniment au participat circa 30 de elevi, pasionați de științe. Tânăra cercetătoare i-a familiarizat pe elevi cu experiența sa și rezultatele carierei științifice, cu rezultatele studierii  influenței toxicanților chimici din produsele alimentare asupra organismului uman și a mediului, siguranța produselor alimentare.

Elevii au aflat informații noi despre organismul uman, care zilnic primește o cantitate de energie necesară activității sale, prin intermediul transformărilor pe care le suferă produsele alimentre consumate, la nivel celular. Prin celulă circulă diverse substanțe chimice, a căror semnificație a fost explicată de doamna Curicheru.

Participanții la eveniment au menționat că au aflat o multitudine de lucruri noi cu privire la activitatea unui cercetător, alimentația sănătoasă, modul în care pot verifica dacă fructele și legumele nu sunt nocive, pericolul nitraților, substanțe chimice, tipul de fructe comestibile, tipurile de echipamente necesare și modul în care putem măsura nivelul nitraților și toxicanților chimici în produsele alimentare, pericolul și securitatea alimentelor  ș.a.

Pentru edițiile viitoare elevii au sugerat întâlniri cu noi cercetători, noi subiecte atractive din domeniul chimiei, implicarea lor mai profundă în activități practice și experimentale.

Transmitem un mesaj de gratitudine administrației și personalului didactic al Gimnaziul Limbenii Noi din raionul Glodeni, pentru dorința de a demonstra impactul științei și a motiva tinerii să aleagă o carieră în cercetare.


Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022-2023 "GreenSCI - Știința verde pentru o societate sănătoasă", care își propune să sporească recunoașterea publică a științei, să promoveze tinerii cercetători și inovațiile sustenabile și să demonstreze impactul științei și inovațiilor asupra vieții cotidiene și bunăstării sociale. 

Proiectul GreenSCI privind organizarea evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni este finanțat de programul Uniunii Europene pentru cercetare și inovare Orizont Europa, acord de grant nr. 101060678

Sursa:
Categorie:
Cuvinte-cheie: