30.10.2023

Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu” din mun. Bălți, a găzduit în data de 27 octombrie 2023, lecția publică cu genericul ,,Toxicanți chimici în produsele alimentare: pericol și securitate”, ținută de doamna Galina Curicheru, drd., asist. univ., tânără cercetătoare, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

La eveniment au participat 26 de elevi, pasionați de științele exacte, iar tânără cercetătoare Galina Curicheru i-a familiarizat pe elevi cu experiența și rezultatele carierei științifice, cu rezultatele studierii  influenței toxicanților chimici din produsele alimentare asupra organismului uman și a mediului, siguranța produselor alimentare.

Elevii au aflat noi lucruri despre organismul uman care zilnic primește o cantitate de energie, necesară activității, prin intermediul transformărilor, pe care le suferă produsele alimentre consumate, la nivel celular. Prin celulă circulă diverse substanțe chimice, a căror semnificație a fost elucidată de doamna Galina Curicheru.

Elevii au menționat că au aflat o multitudine de lucruri noi cu privire la activitatea unui cercetător, alimentația sănătoasă, modul în care pot verifica dacă fructele și legumele nu sunt nocive, pericolul nitraților, substanțe chimice, tipul de fructe comestibile, tipul de aparataj și modul în care putem măsura nitrații, toxicanți chimici în produsele alimentare, pericolul și securitatea alimentelor  ș.a.

Mulțumiri administrației și personalului didactic al Liceului  Teoretic ,,Mihai Eminescu” din mun. Bălţi pentru dorința de a demonstra impactul științei și a motiva tinerii să aleagă o carieră în cercetare.

 


Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022-2023 (GA 101060678), care își propune să sporească recunoașterea publică a științei, să promoveze tinerii cercetători și inovațiile sustenabile și să demonstreze impactul științei și inovațiilor asupra vieții cotidiene și bunăstării sociale. 

Sursa:
Categorie:
Cuvinte-cheie: